esther zuurmond

 

beelden in steen, keramiek

Najaar 2009 begon ik bij Collage Kunstcentrum Hoevelaken o.l.v. José van den Tweel met keramiek. Van klei worden gebruiksvoorwerpen of decoratieve werkstukken gemaakt, die vervolgens gedecoreerd worden met bijv. glazuren, engobes of oxides. Klei moet eerst goed drogen en gaat dan in de keramiekoven en wordt langzaam opgestookt tot ongeveer 900  graden (biscuitstook). Vervolgens kan er geglazuurd worden en wordt er weer gestookt, varierend tussen 1050 tot 1200 graden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn tal van mogelijkheden: bijv. handvormen, werken met platen klei, gebruik van kleimallen, klei gieten. Zoals altijd probeer ik van alles uit. Het indrukken van allerlei structuren, zoals bladeren, bloemen, structuurbehang of kant is leuk om te doen en geeft een geweldig effect.
Mijn werk omvat heel diverse objecten:bijv. vazen, schalen, bolvormen, huisjes, nestkastjes, fantasievormen. Soms is mijn werk keurig gladgemaakt, vaak echter laat ik de structuur van de (grove) klei duidelijk zichtbaar zijn of maak ik met opzet rafelrandjes. Mijn inspiratiebronnen zijn o.a. de natuur en de reizen die ik heb gemaakt.
Inmiddels ben ik zo enthousiast geraakt dat ik een keramiekoven heb aangeschaft en ben ik zelfstandig aan het werk in mijn eigen atelier.

 

Om het contact met anderen te behouden en de inspiratie die dit kan bieden als je samen aan het werk bent, ga ik ook naar de Collage Ateliergroep bij Collage Kunstcentrum Hoevelaken.